Maccheroni este o afacere de familie, „a mom and pop operation” cum ne-a caracterizat cineva într-o postare pe internet. În acest fel controlăm perfect relația cu clienții, putem oferi prețuri decente, calitatea este constant bună, reușind în final să facem față concurenței.
Georgiana, Chef-ul nostru, și-a dorit mult acest restaurant. Inițial, și-a imaginat că se va ocupa doar de bunul mers al lucrurilor, de primirea clienților, de aranjarea meselor, cu alte cuvinte, de partea vizibilă a restaurantului. Dar ospitalitatea e un business greu și depinde mult de angajați. La 3 ani după inaugurare, un moment de cumpănă legat de personal i-a schimbat destinul. După câteva experiențe nefericite si-a dat seama că bucătarii sunt „păsări călătoare” care îți pot foarte ușor distruge afacerea. „Maccheroni este restaurantul meu și nu voi lăsa pe nimeni să-și bată joc de el. Începând de azi, eu voi fi bucătarul principal”, a spus atunci Georgiana.
Și a intrat în bucătărie. A fost la cursuri, a citit, a experimentat, iar fondul de bună gospodină i-a fost de mare ajutor. Testele inițiale s-au făcut pe membrii familiei (care, slavă Domnului, au supraviețuit).
Este bucătarul principal al restaurantului din 2008. A gătit de atunci peste 3 tone de peste, circa 4 tone de midii și mai mult de 2 tone de fructe de mare. La paste, am pierdut socoteala.
Îi invităm pe cei pe care cifrele nu i-au convins încă să încerce best-seller-ele Cozze al vino bianco, Cioppinio, Calamari ripieni al forno sau Farfalle, gamberi, zucchine; vor înțelege atunci despre ce vorbim.
Din tot ce se întâmplă în bucătăria noastră vă putem dezvălui că, alături de pasiune pentru mâncare, punem ingrediente de cea mai bună calitate și, acolo unde se poate, ingrediente proaspete.
Nu o dată am ales să nu servim un produs doar pentru că nu am putut procura materia primă la calitatea pe care ne-o dorim.
Mai bine așa, decât să spună clienții că nu au fost încântați.
Maccheroni crede in potentialul vinului romanesc.
Lista noastra include vinuri din soiuri de struguri autohtone, de o caliate deosebita. Printre ele, Cramposie Selectionata, produsa de Avincis in zona viticola Dragasani.
Va prezentam mai jos, preluata din revista Dilema Veche, povestea Cramposiei, spusa chiar de proprietarul Avincis, un prieten apropiat al restaurantului nostru.
Podgoriile celebre au propriile soiuri de viță-de-vie. Aceste soiuri locale sînt steagurile ce aduc victoriile în marile bătălii oenologice. Podgoria Drăgășani are două mari steaguri ce flutură pe colinele sale: Crîmpoșia Selecționată și Negru de Drăgășani. Astăzi vă spun povestea extraordinară, în rezumat, desigur, a unui copil din flori – Crîmpoșia Selecționată. Povestea Negrului de Drăgășani, altădată.
Mama se chema Cîrloganca. Iar cei care o alintau îi spuneau Crîmpoșie.
A fost cultivată pe colinele Rusidavei dacice și ale Rusidavei romane, vetrele podgoriei Drăgășani, care și-au cîştigat o binemeritată faimă din vremea banilor Olteniei și pînă astăzi. Cîrloganca sau Crîmpoșia este, așadar, unul dintre puținele soiuri pre-filoxerice autohtone care au rezistat din vremea dacilor pînă astăzi.
Păstorel Teodoreanu a închinat vinului născut din Crîmpoșie, vin viguros, cu prospețimea tinereții fără bătrînețe, un catren ce răsună încă pe dealurile Drăgășanilor: „Cercat-am sticle azi și ieri / Și-am dat de Crîmpoșie-ntr-o sticluță. / Ce-i Crîmpoșia? E o țărăncuță,/ Dar care place tare la boieri.“
Totuși, darurile acestui soi de viță de vie erau umbrite de „impotența“ staminelor care, fiind prea mult curbate spre exterior, nu mai aveau puterea să se apropie de pistil pentru polenizare. Dacă vîntul aducea din întîmplare polen de la alte flori de viță de vie, pistilul Crîmpoșiei avea șansa să nască o boabă de strugure. Dacă nu, rămînea steril. În anii ’60 ai secolului trecut, cercetătorii de la Stațiunea Viticolă din Drăgășani au început un lung proces de încrucișări „deschise“, iar după aproape două decenii de încercări și selecții au realizat soiul nou, autohton, autofertil, numit Crîmpoșie Selecționată. Fiind o încrucișare „deschisă“, nu se cunoaște cine este „tatăl“, dar mama este sigur vechea Crîmpoșie sau Cîrloganca.
Pe domeniul Vilei Dobrușa avem astăzi acest „copil din flori“, iar vinul Crîmpoșie Selecționată pe care îl producem sub marca AVINCIS păstreaza prospețimea țărăncuței de altădată, dar dezvăluie și rafinamentul unei adevărate doamne.
Cine gustă o dată Crîmpoşia noastră se îndrăgostește și revine la ea în toate anotimpurile.
Valeriu STOICA
text apărut în Dilema Veche, nr. 711
Pentru că vrem și ca lumea să știe de noi, și ca noi să știm de părerile clienților, suntem prezenți pe TripAdvisor.
Găsiți acolo păreri și evaluări ale celor ce ne-au fost clienți. Peste două treimi din aceștia ne-au dat calificativul maxim, lucru care ne bucură și ambiționează pe mai departe.
Câteva din cuvintele clienților sunt mai jos:
Waiter gave excellent recommendations, chose a very nice Romanian wine, food was all delicious.
This is a charming Italian/Seafood restaurant… Very warm and personable service. Every dish was very good to excellent. The seafood was outstanding and very fresh…
I ate the house specialty (stuffed Calamari), she chose the Sea Bass, which the waiter, Jorge, was kind enough to fillet for her. The food was excellent and the service was fabulous!